Mléčné výrobky a roztroušená skleróza
Jedno z pravidel platformy OMS doporučuje lidem s roztroušenou sklerózou vyhýbat se mléčným výrobkům. Jedná se o velmi citlivé téma, protože jsme byli po generace přesvědčováni o kladném významu mléka pro naše zdraví. Diskusi o prospěšnosti mléčných výrobků obecně pro lidské zdraví ponecháme na odbornících a zde pouze uvedeme fakta, která rozebírají hlavní důvody, proč by se pacienti s roztroušenou sklerózou měli vyhýbat mléčným výrobkům.
Některé odborné práce poukazují na vysokou korelaci mezi roztroušenou sklerózou a konzumací mléka, speciálně vzhledem k obsahu bílkovin v kravském mléce (Reference 1 a 2).
Některé z bílkovin obsažených v kravském mléce se stávají cílem imunitního systému pacientů s roztroušenou sklerózou. Příkladem těchto bílkovin jsou butyrofilin a hovězí sérový albumin.
Injekční zavedení těchto mléčných bílkovin do testovaných zvířat způsobilo tvorbu lézí v jejich centrální nervové soustavě.
Některé z bílkovin v kravském mléce jsou strukturně podobné částem myelinových pochev (obaly nervů), tedy částem, kde se odborníci domnívají, že začíná autoimunní odezva při roztroušené skleróze. Přítomnost těchto strukturně podobných bílkovin může spustit falešnou reakci imunitního systému a iniciovat tak ataku a potažmo způsobit narušení myelinových pochev (Reference 3 a 4).
Navíc, odborná studie na více jak 135 000 lidech v USA ukázala spojení mezi konzumací kravského mléka a Parkinsonovou nemocí (Reference 5).
Alternativy k mléčným výrobkům jsou dnes dobře dostupné (minerální doplňky, produkty z ořechů, rýže, ovsa, lnu a sóji)
- Malosse D, Perron H, Sasco A, et al. Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study. Neuroepidemiology 1992; 11:304-312;
- Malosse D, Perron H. Correlation analysis between bovine populations, other farm animals, house pets, and multiple sclerosis prevalence. Neuroepidemiology 1993; 12:15-27;
- Mana P, Goodyear M, Bernard C, et al. Tolerance induction by molecular mimicry: prevention and suppression of experimental autoimmune encephalomyelitis with the milk protein butyrophilin. Int Immunol 2004; 16:489-499;
- Guggenmos J, Schubart AS, Ogg S, Andersson M, Olsson T, Mather IH, Linington C. Antibody cross-reactivity between myelin oligodendrocyte glycoprotein and the milk protein butyrophilin in multiple sclerosis. J Immunol. 2004 Jan 1; 172(1): 661-8;
- Chen H, Zhang SM, Hernan MA, et al. Diet and Parkinson’s disease: a potential role of dairy products in men. Ann Neurol 2002; 52:793-801