Hlavní nabídka

Tuky a oleje v naší stravě

Tuky a oleje v naší stravě

Tuky a oleje, které jsou obsaženy v naší stravě, hrají kritickou roli v rozvoji a progresi roztroušené sklerózy. Abychom postup roztroušené sklerózy významně zpomalili či dokonce zastavili, potřebujeme znát funkci tuků a olejů v našem metabolismu.

Typy tuků

Nenasycené tuky („dobré“ tuky)

Nasycené tuky („špatné“ tuky)

Hydrogenované a trans tuky

Kapalné tuky (Omega-3, -6 a -9) pomáhají udržovat buněčné membrány flexibilní a zdravé, naopak pevné tuky mohou způsobovat zánětlivé procesy a degeneraci buněk

POZOR

Všechny druhy tuků jsou pro organismus potřebné v určitých poměrech.

Zdravý organismus potřebuje poměr Omega-3 a Omega-6 tuků 1 : 2, ale většina lidí má poměr těchto tuků 1 : 25 a vyšší a tato nepřirozená nerovnováha může způsobovat zánětlivé procesy.

Nadměrná konzumace nasycených tuků je příčinou mnoha onemocnění (včetně roztroušené sklerózy).

CHEMIE IMUNITNÍHO SYSTÉMU

Tuky také patří mezi základní stavební kameny chemikálií imunitního systému.

Dieta s vysokým obsahem mononenasycených tuků je neutrální k imunitnímu systému

Dieta s vysokým obsahem Omega-3 tuků potlačuje zánětlivé procesy

Dieta s vysokým obsahem Omega-6 tuků může podporovat zánětlivé procesy

Dieta s vysokým obsahem nasycených tuků může dramatickým způsobem vyvolávat zánětlivé procesy

CO BY TEDY MĚLI LIDÉ, KTEŘÍ DODRŽUJÍ OMS PLATFORMU, JÍST?

Zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky (těstoviny, rýže, pšenice, oves, kukuřice, ječmen atd).

Semínka a ořechy

Luštěniny

Ryby a mořské plody

Alternativy k mléčným výrobkům ze sójy, rýže, mandlí, ovsa apod.

Vaječné bílky

A ČEMU BY SE MĚLI LIDÉ, KTEŘÍ DODRŽUJÍ OMS PLATFORMU, VYHÝBAT?


Napište nám Váš názor