Tuky a oleje v naší stravě
Tuky a oleje v naší stravě
Tuky a oleje, které jsou obsaženy v naší stravě, hrají kritickou roli v rozvoji a progresi roztroušené sklerózy. Abychom postup roztroušené sklerózy významně zpomalili či dokonce zastavili, potřebujeme znát funkci tuků a olejů v našem metabolismu.
Typy tuků
Nenasycené tuky („dobré“ tuky)
- Více nenasycené tuky (Omega-3) – např. ryby, rybí olej, lněný olej, konopná semínka, chia semínka, vlašské ořechy.
- Mají nižší body tání, jsou kapalné při pokojové teplotě
- Tyto tuky potlačují zánětlivé procesy v těle
- Mají obecně příznivý vliv na organismus
- Více nenasycené tuky (Omega-6) – např. slunečnicová semínka, ořechy, kukuřice, sója.
- Jsou zdraví prospěšné v přírodním stavu, ale tepelné zpracování potlačuje jejich pozitivní vlastnosti pro náš organismus
- Mají nižší body tání, jsou kapalné při pokojové teplotě a v lednici
- Nadměrná konzumace může způsobovat zánětlivé procesy v těle
- Mohou mít jak příznivý tak negativní vliv na organismus
- Mononenasycené tuky (Omega-9) – např. olivy, olivový olej, avokádo
- Mají nižší body tání, jsou kapalné při pokojové teplotě, jsou zakalené v lednici
- Tyto tuky jsou neutrální pro imunitní systém člověka
Nasycené tuky („špatné“ tuky)
- Zdroje – živočišné tuky, mléčné výrobky, palmový a kokosový tuk
- Vyšší body tání, tuhé při pokojové teplotě
- Tento typ tuků může dramaticky zvýšit riziko zánětlivých procesů v těle
Hydrogenované a trans tuky
- Rostlinné tuky chemicky zpracované nasycením vodíkovými atomy (rafinované)
- Použité v margarínech, cookies, dorty, bramborové lupínky
- Vyšší body tání, tuhé při pokojové teplotě
- Tento typ tuků může dramaticky zvýšit riziko zánětlivých procesů v těle
Kapalné tuky (Omega-3, -6 a -9) pomáhají udržovat buněčné membrány flexibilní a zdravé, naopak pevné tuky mohou způsobovat zánětlivé procesy a degeneraci buněk
POZOR
Všechny druhy tuků jsou pro organismus potřebné v určitých poměrech.
Zdravý organismus potřebuje poměr Omega-3 a Omega-6 tuků 1 : 2, ale většina lidí má poměr těchto tuků 1 : 25 a vyšší a tato nepřirozená nerovnováha může způsobovat zánětlivé procesy.
Nadměrná konzumace nasycených tuků je příčinou mnoha onemocnění (včetně roztroušené sklerózy).
CHEMIE IMUNITNÍHO SYSTÉMU
Tuky také patří mezi základní stavební kameny chemikálií imunitního systému.
Dieta s vysokým obsahem mononenasycených tuků je neutrální k imunitnímu systému
Dieta s vysokým obsahem Omega-3 tuků potlačuje zánětlivé procesy
Dieta s vysokým obsahem Omega-6 tuků může podporovat zánětlivé procesy
Dieta s vysokým obsahem nasycených tuků může dramatickým způsobem vyvolávat zánětlivé procesy
CO BY TEDY MĚLI LIDÉ, KTEŘÍ DODRŽUJÍ OMS PLATFORMU, JÍST?
Zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky (těstoviny, rýže, pšenice, oves, kukuřice, ječmen atd).
Semínka a ořechy
Luštěniny
Ryby a mořské plody
Alternativy k mléčným výrobkům ze sójy, rýže, mandlí, ovsa apod.
Vaječné bílky
A ČEMU BY SE MĚLI LIDÉ, KTEŘÍ DODRŽUJÍ OMS PLATFORMU, VYHÝBAT?
- Mléčné výrobky (mléko (kromě mateřského mléka), smetana, šlehačka, zmrzlina, sýry, jogurty, whey)
- Pečené výrobky (alespoň ty, které obsahují nedoporučované tuky) (komerční pečené výrobky, připravené pečící směsi)
- Snacks (např. bramborové a kukuřičné lupínky)
- „Špatné“ tuky (margarin, ztužené tuky, majonéza, sádlo, kokosový a palmový olej, rostlinné oleje neznámé provenience, které mohou obsahovat palmový olej)
- Červené maso (včetně uzeného, konzervovaného či jinak zpracovaného)
- Smažená jídla (kromě potravin tepelně upravených bez oleje s využitím vody, vína či omáčky z ústřic nebo sladkého chilli)
- Jídlo z fast food (burgery, smažená kuřata, atd.)
- Vaječné žloutky